Sunday, 22 October 2017

Kebaikan kacang hijau untuk ayam

Rujukan whatapp Rendang LHK
Kacang hijau digunakan oleh breeder Ayam sabung Dan Ratu. Berikut adalah
sedikit kupasan kelebihan kacang hijau dari segi sains.

Kacang hijau mengandungi

1. Asid folik membantu dan bertindak bersama2 Vit. B12 utk mengelak kelumpuhan dan mengelak bulu warna pucat.

2. Riboflavin, B6, serta niasin, yang berguna membantu fungsi metabolisme dan organ tubuh.

3. Kaya Protein

4. Magnesium - Berperanan dalam metabolisme karbohidrat dan sistem saraf. Sangat penting ketika ayam sedang bertelur.

5. Mineral - fungsi pembiakkan pada kadar tetasan.

6. Vit. B1 - Metabolisme karbohidrat, selera dan mencegah serangan penyakit.

7. Vit. B2 sama seperti vit. B1 cuma B2 mencegah kelumpuhan.

8. Asid Pantonik- sama seperti vit. B1, B2 dan asid nikonik dan untuk saraf.

9. B6 - Metabolisme asid amino

10. B12 - Menbantu pertumbuhan Embrio dan pembentukan sel darah merah

11. Niasin - untuk sistem pernafasan, perumbuhan otot dan mengelak dari kelumpuhan.

Dan ada beberapa lagi kelebihannya.. Kalau penerangan sy ada kesilapan kita kongsikan bersama ye ☺

No comments:

Post a Comment