Sunday, 19 November 2017

Ilmu breed ayam

Rujukan FB LK farm
🌟ILMU BREEDING🌟

Boring² malam ni kita kongsi cerita ilmu breeding ayam okey kot no..

Bukan nak kata pandai tapi nak berkongsi dengan sahabat² semua..kalaw boleh diterima akal buleh kita pakat² cuba buat..kalaw tak betul abaikan ja😃
.
.
1. Dalam kurungan 1 bilik
👉Boleh kurung sekali 1 bapak & 3 induk. Ukuran keluasan reban biarlah bagi keselesaan pada ayam untuk bergerak bebas. keluasan reban jugak penting supaya ayam tak stress😊

2. Dalam kurungan 3 bilik
👉 Buat 3 bilik berasingan. Then gilir² bapak dengan induk setiap hari. Dah bermadu kena la adil bro😂Induk pun gersang elok sementara nak sampai gilir😜

3. Lepas induk kurung bapak
👉 Yang ni kena rajin sikit. Setiap pagi @ petang kena pegang induk bagi bapak tenggek. Nak buat di dalam reban bapak @ lepas bapak di luar tu terpulang pada masing²😃

Sambil² tu bagi la apa² vitamin yang patot untuk breeding, supaya bapak & induk sentiasa sihat cargas💪💪😍

Otai² sahabat yang ada pengalaman breeding buleh la kongsi² untuk rujukan kita bersama😊

Sunday, 12 November 2017

Basmi punca penyakit dahulu

Rujukan dari Rendang LHK,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat bukan muslin serta Selamat pagi semua..

Sy doakan semoga ayam kita semua sihat dan cergas..

Kat sini sy nak tegur sikit sebab weekend ni sy dihujani whatsapp dari berbagai jenis penternak bertanyakan ubat inject yg paling "Power" kikiki kalau boleh ayam yg lumpuh lepas inject terus boleh belari anak..

Banyak kali sy menulis dalam mana2 group langkah pertama cari punca penyakit dulu.. bersihkan atau musnahkan punca dengan pembasmi bateria dan pembasmi virus.. sebab kadang2 sy pening ubat ditangan penternak dah ada yg power.. cuma langkah pertama tidak dibuat.. hebat macam mana pun ubat yg tuan2 ada ditangan selagi langkah pertama tak buat ayam akan

1. Diserang penyakit semula
2  Ayam yg sihat pun akan berjangkit..

Bagilah ubat yg termahal dan terbaik sekali pun atau 1 kontena ubat pun tuan bagi tetap tak dapat menyelesaikan masalah selagi langkah pertama tak dibuat..

Tak pasal2 peniaga ubat tu jual ubat kurang power.. peniaga ubat ni jual power.. Pening sy jap weekend ni kikiki

Tuesday, 24 October 2017

Kelebihan LHK Naresuan

Kalau diSiam dia dikira kategori asing
pengiraan markah ada 28 perkara lbh drp lhk biasa cuma 22 markah.
Lebih kerana 5 logo dgn kuning emas

Selain itu bulu putih dominasi ekornya, beberapa helai bulu sayap serta tompok-tompok uban pada kepala dan bahu (lihat contoh gambar) Baka LHK diriwayatkan adalah baka yg ditemukan oleh Raja Thai yg terkenal iaitu Raja Nareesuan,yg berpusat di Ayyuthaya
Ayam baka ini melonjak namanya apabila Raja Nareesuan menjadikan ayam sabungnya untuk bertarung dengan ayam sabung Raja Burma. LHK telah berjaya mengalahkan ayam sabung Raja Burma. LHK merupakan lambang keutuhan dan maruah kerajaan beraja Thai pada masa itu.

Sehingga kini ayam ini tetap masyhur dan dianugerah baka roma paling teratas di thailand.(rujukan dari internet)


Lulusnya penubuhan Kelab Ayam Ratu Pulau Pinang ( KARPP)

Hari ini tercipta satu sejarah bg peminat ayam ratu di Pulau Pinang dimana lulusnya penubuhan  Kelab Ayam Ratu Pulau Pinang ( KARPP)


Dalam group juga mempunyai beberapa orang yg telah menghadiri kursus mengenai ayam Ratu. Diharapkan segala ilmu akan dicurahkan kepada KRAPP.



Sunday, 22 October 2017

Kebaikan kacang hijau untuk ayam

Rujukan whatapp Rendang LHK
Kacang hijau digunakan oleh breeder Ayam sabung Dan Ratu. Berikut adalah
sedikit kupasan kelebihan kacang hijau dari segi sains.

Kacang hijau mengandungi

1. Asid folik membantu dan bertindak bersama2 Vit. B12 utk mengelak kelumpuhan dan mengelak bulu warna pucat.

2. Riboflavin, B6, serta niasin, yang berguna membantu fungsi metabolisme dan organ tubuh.

3. Kaya Protein

4. Magnesium - Berperanan dalam metabolisme karbohidrat dan sistem saraf. Sangat penting ketika ayam sedang bertelur.

5. Mineral - fungsi pembiakkan pada kadar tetasan.

6. Vit. B1 - Metabolisme karbohidrat, selera dan mencegah serangan penyakit.

7. Vit. B2 sama seperti vit. B1 cuma B2 mencegah kelumpuhan.

8. Asid Pantonik- sama seperti vit. B1, B2 dan asid nikonik dan untuk saraf.

9. B6 - Metabolisme asid amino

10. B12 - Menbantu pertumbuhan Embrio dan pembentukan sel darah merah

11. Niasin - untuk sistem pernafasan, perumbuhan otot dan mengelak dari kelumpuhan.

Dan ada beberapa lagi kelebihannya.. Kalau penerangan sy ada kesilapan kita kongsikan bersama ye ☺