Tuesday, 5 September 2017

Kursus pengenalan ayam ratu

Dari FB LK Farm

Fuhh dapat khabar gembira dari Mr.Mitr Photong yang akan bagi kursus nanti...

Dia berbesar hati nak sponser 6 ekor ayam ratu berumur 5-6 bulan kepada peserta² bertuah sepanjang kursus tu nanti..dibawa khas dari bangkok😱

Alhamdulillah beruntungnya sapa yang dapat join kursus ni nanti😘😘

📣 TUNGGU UPDATE SETERUSNYA NA...

📣 PADA YANG BERMINAT BULEH WASAP MAI 0126415132 UNTUK PENDAFTARAN.

Tuesday, 29 August 2017

Betina simpan benih

Info dari fatah farm

INFO BERKAITAN AYAM BETINA.

Ayam betina matang boleh simpan benih/air mani jantan dalan rahimnya selama lebih kurang dua (2) minggu.
Oleh itu seekor ayam betina berpotensi hasilkan telur yg ada benih (telur boleh menetas) walaupun sudah 10 hari tidak mengawan. Sejak ia mengawan (dapat benih jantan/air mani) kali terakhir.

APLIKASI:
Ayam jantan dan betina yg subur tidak perlu selalu berada bersama dalam satu tempat kurungan. Jantan dikahwinkan dgn betina sekali sahaja dalam seminggu sudah mencukupi, lepas tu asingkan.

Kaedah ini boleh diaplikasi pada ayam hiasan/unik/show-bird seperti serama supaya bulu jantan dan betina sentiasa berada dalam keadaan kemas dan bersedia dibawa untuk bertanding bila-bila sahaja.

Sumber info : group whatsap

Pertandingan ayam ratu Merdeka

Keputusan Pertandingan Ayam Ratu di Kedah

Sumber LK Farm
Tahniah.
🎊🎉KEPUTUSAN PENUH PERTANDINGAN AYAM RATU SEMPENA AMBANG MERDEKA🎉🎊

🇲🇾29 OGOS 2017 DI TASIK DARULAMAN, JITRA KEDAH🇲🇾

☑ Jumlah penyertaan 52 ekor ☑

🏆 BEST OF THE BEST 🏆
➡ Penaga Farm dari Pulau Pinang

🔎 KATEGORI LHK
1. Sidam Lhk Farm dari kedah
2. Jimmy Nokdang dari pahang
3. Sidam Lhk Farm dari kedah
4. 3A Farm dari Perlis
5. Asmawi Hashim dari kedah

🔎 PELBAGAI ROMA
1. Penaga farm dari pulau pinang
2. Muhammad Ashraf ExoFarm dari kedah
3. Saufi dari kedah
4. Suhaimi dari kedah
5. Amir dari pulau pinang

🔎 KATEGORI MUDA (5-7 BULAN)
1. Nazri dari kedah
2. Muhd Kamal dari kelantan
3. Afiq dari kelantan
4. Nazri dari kedah
5. Megat dari kedah

🔎 AYAM TAK SIAP
1. Ahmad Shauki Aziz dari kedah
2. Zainudin Osman dari melaka
3. Rawa Farm dari kedah
4. Hafizul Pijonjitra (LK Farm) dari kedah
5. Faizal Rizal dari kuala lumpur

🔎 INDUK
1. Muhd Kamal dari melaka
2. Nor Azhar Mohd Noor dari kedah
3. Mazlan dari kedah
4. Dee Cee Mohamed Nor dari kelantan
5. Rawa Farm dari kedah

💥 TAHNIAH kepada semua pemenang, peserta dan pengunjung yang sudi turun dari jauh untuk support pertandingan ayam ratu buat kali kedua dianjurkan di malaysia.

💥 Kami dari pihak penganjur mohon ampun dan maaf andai ada terkurang, kesilapan teknikal dan sebagainya. Insyaallah pada masa hadapan kita akan buat penambahbaikan untuk lebih grand dan teratur.

💥 Terima kasih jugak pada semua sahabat yang sentiasa mendoakan dan support dari jauh walaupon tidak dapat turun serta pertandingan kali ni.

Kalau ada sumur diladang bolehlah hamba menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang sampai masa kita berjumpa lagi😘

Monday, 14 August 2017

Pertandingan ayam ratu di Jitra diambang merdeka

assalamualaikum sahabat semua....
hasil dari mesyuarat semalam dgn jawatan kuasa Ambang Merdeka Kedah..keputusan telah dibuat..
pertandingan ayam ratu terbuka utk rakyat malaysia dan thai peringkat negeri Kedah...Sempena menyambut merdeka
tarikh : 29hb Ogos 2017 (HARI SELASA)
masa : bermula 9pagi - 11.30 pagi (pendaftaran)
tempat : Dataran Tasek Darulaman ..Tanah Merah Jitra ..Kedah..
kategori yg dipertandingkan.
1.LHK
2. Pelbagai Warna.
3.  Ayam tak siap matang
4. Ayam muda
5. Indok Pelbagai Warna...

SEMUA PEMINAT RATU DIJEMPUT HADIR UTK MERAMAIKAN...DEMI UTK INDUSTRI AYAM RATU MALAYSIA..PENGADIL DARI THAI DAN DIBANTU OLEH PENGADIL TEMPATAN. INSYAALLAH

Friday, 28 July 2017

Pertandingan Ayam Ratu di Kubor Panjang Jitra

💥Kuboq panjang yang dinanti, Jitra yang sampai dulu..hehe

📣Save the date!!

➡ 29/8/2017
➡ Tasik Bandar DarulAman, Jitra Kedah.

Sempena sambutan Hari Kemerdekaan 🇲🇾

Buleh dah pakat² persiap perkakas masing² untuk pertandingan😘

🔎 Pertandingan Ayam Ratu
🔎 Pertandingan Ayam Serama
🔎 Seni Suara Merbok
🔎 Seni Murai Batu & Jambul

Info berkenaan pertandingan ayam ratu insyaallah saya akan update dari masa ke semasa👌

Pertandingan lain boleh rujuk dengan persatuan masing²😃